Közlekedés informatika

Az informatikai fejlesztések egyik legújabb, dinamikusan fejlődő területe a közösségi közlekedés. Az informatika egyre jelentősebb szerepet játszik a közlekedés tervezésében, működtetésében és irányításában.

A személyszállító cégek szempontjából fontos a járművek követése (GPS pozíció), a járművek olyan paramétereinek mérése, mint az üzemanyagszint, sebesség, klíma állapota; valamint ezen adatok rögzítése és visszakereshetősége. A rendelkezésre álló adatok lehetőséget nyújtanak a pontosabb tervezéshez és a tervek év közbeni ellenőrzéséhez, változtatásához.

A valós idejű információgyűjtés elengedhetetlen eszköz a gyors és hatékony üzemzavar elhárításhoz is. A járművezetők számítógépen (OBU – On Board Unit) követik a menetrendhez képesti pillanatnyi állapotukat.

A közösségi közlekedés vonzerejének növelése szempontjából fontos elem a dinamikus utas tájékoztatás  -Információs kijelzők, hang alapú utas tájékoztatás- , a kor igényeihez igazodó internetes és mobil applikációk alkalmazása. A hang alapú utas tájékoztatás megállóhelyenként lehetővé teszi a vakok és gyengén látók informálását. Főbb pályaudvarokon megjelenhetnek az infóterminálok, valamint a jegyautomaták. A pályaudvarokon és buszokon megjelenő kamera rendszerek az utasok biztonságát szolgálják. Kényelmi szolgáltatásként pedig megjelenik a járműveken a WiFi elérés.