Zöldmező

A zöldmezős beruházás ritka alkalom egy vállalkozás életében, sokszor csak egyetlen egyszer fordul elő. Bár a teljes beruházáson belül az informatika gyakran csak egy kisebb terület, ennek tervezése, sikeres, költséghatékony megvalósítása a siker egyik kulcsa lehet.

Egy zöldmezős beruházás tervezése és lebonyolítása komplex folyamat, melyben az informatikai rész általában messze nem a legjelentősebb költséghely.
Ugyanakkor napjainkban az informatika szinte az üzleti élet minden területére hatással van: az üzleti kommunikáció jelentős részben e-mailben történik, a telefonok a vállalati levelezés teljes jogkörrel felruházott kliensei lettek, a termelést, a gépsorokat szerverek irányítják, a működéshez szükséges összes belső vagy külső információ központi tárolókon kerül elhelyezésre. Egy teljes zöldmezős beruházás sikerességéhez így az informatika is épp úgy hozzátartozik, mint az építészeti, vagy szervezetfejlesztési feladatok.

Az informatika tervezését a beruházás tervezésével egy időben és azzal párhuzamban érdemes megkezdeni.Mivel egy jól működő technológiai rendszer megvalósítása, kiépítése nem pár hét eredménye, ezért érdemes az informatikai tervezést a teljes beruházási terv részeként, de különálló egységként kezelni.

Tökéletesen tisztában kell lenni azzal, hogy a zöldmezős beruházás végeztével milyen konkrét tevékenység, milyen munkafolyamatok igényelnek majd IT támogatást.

  • szükséges alkalmazások
  • felhasználólétszám
  • biztonsági elvárások
  • adatkapacitásokkal
  • milyen módon lesz biztosítva az informatika üzletmenethez igazított folytonos működési háttér

Már egy építkezés tervezésénél érdemes figyelembe venni, hogy a gépterem elhelyezkedése, energia felvételi szükségletei és hő leadási értékei alapvetően fogják meghatározni a havi üzemeltetési költségek szintjét. A tervezésnél meg kell vizsgálni, hogy a beépítendő komponensek milyen hatással vannak egymásra, milyen meghatározó külső környezeti feltételeknek kell eleget tenni (például környezettudatos gondolkodásmód, törvényi megfelelőségek, anyacég elvárásai, sztenderdjei).

A legkisebb elemektől a komplex megoldásig a teljes informatikának a beruházás sikeres megtérülését kell támogatnia. A Delta az informatikai beruházások területén is ezt a gazdasági szemléletű gondolkodásmódot képviseli.